Στη Βρετανία απεργία, στην Πολωνία διαδηλώσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

Δεκάδες οργανισμοί του δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τα δικαστήρια υπολειτούργησαν στη Βρετανία την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα τέσσερα μεγάλα συνδικάτα της χώρας αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με…
περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας. Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, αισθητή έγινε η παεργία και στα αεροδρομία και τα λιμάνια λόγω της συμμετοχής των τελωνειακών. Τέσσερις μήνες μετά την επιβλητική διαδήλωση εναντίον του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα το φθινόπωρο, τα τέσσερα μεγάλα βρετανικά συνδικάτα προκήρυξαν από κοινού την απεργία ελπίζοντας να κινητοποιήσουν 600.000 εργαζόμενους. Ορισμένοι ελπίζουν μάλιστα το κίνημα αυτό να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο που έχει οργανωθεί στη χώρα από τη μεγάλη απεργία του 2006. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο δημοτικοί υπάλληλοι είχαν κατέβει σε 24ωρη απεργία για να προασπιστούν τις συντάξεις τους. Από το πρωί έγιναν πικετοφορίες μπροστά από δικαστήρια, διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια και γραφεία εύρεσης εργασίας. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια έκλεισαν ή υπολειτουργούσαν. «Είναι η πρώτη φορά που απεργώ» είπε ο Τομ Μάρτιν, 25 ετών, ο οποίος εργάζεται στην υποδοχή του Βρετανικού Μουσείου. «Βλέπετε, δεν είμαστε πολύ μαχητικοί στη Βρετανία, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά θα τιμωρήσει τη νέα γενιά. Δεν είναι δίκαιο», εξήγησε. Ισχυρή ήταν η συμμετοχή στο πολιτικό προσωπικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην οποία το 90% των υπαλλήλων που απαντούν στις επείγουσες και μη επείγουσες κλήσεις απέργησαν, με τους αστυνομικούς να παίρνουν τις θέσεις τους πίσω από τα τηλέφωνα. Σε στάση εργασίας προχώρησε επίσης μέρος των τελωνειακών σε λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, αν και τα προβλήματα στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια του Λονδίνου όπως και στα τρένα της Eurostar ήταν αρκετά περιορισμένα. Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε περίπου τριάντα πόλεις. Στο Λονδίνο, χίλια άτομα διαδήλωσαν ζητώντας «δίκαιες συντάξεις για όλους». Δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, των οποίων ο μισθός έχει παγώσει, διαμαρτύρονται για την πρόταση να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020 (σήμερα είναι τα 60 έτη για τους περισσότερους) και επίσης να αυξηθούν κατά 3,2% οι εισφορές τους. «Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις τριάντα παιδιά ή εφήβους όταν είσαι 65 χρονών. Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα καταφέρουμε, σωματικά ή ψυχικά» ανέφερε 47χρονος εκπαιδευτικός που διαδήλωνε στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση κρίνει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις είναι «πρόωρες» αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπογραμμίζει ότι χωρίς μεταρρύθμιση το σύστημα κινδυνεύει «να καταρρεύσει».

ΠΟΛΩΝΙΑ:

Χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρσοβία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου τους, διαμαρτυρόμενοι για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ. Από αύριο η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πιλσούντσκι στο κέντρο της πόλης, παρακολούθησαν μία συναυλία προτού κατευθυνθούν προς την έδρα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Πάνω από τους διαδηλωτές πετούσε ένα μεγάλο μπαλόνι στο οποίο είχαν γράψει το σύνθημα “Εσείς κάνετε πολιτική, εμείς ζούμε στη μιζέρια”. Ο κόσμος φώναζε “ξέρουμε ότι λέτε ψέματα”, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

“Το συνδικάτο μας ζητεί κυρίως την αύξηση του κατώτερου μισθού (που αυτή τη στιγμή είναι 350 ευρώ), την προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα και τη διευρυμένη πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια”, δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα.
Το συνδικάτο Αλληλεγγύη θέλει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στην Πολωνία και το οποίο ξεπερνά το 12% του ενεργού πληθυσμού.”Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ότι η Πολωνία είναι μία χώρα με προβλήματα κοινωνικής ανισότητας, υψηλές τιμές, χαμηλούς μισθούς και μεγάλη ανεργία στους νέους”, αναφέρει το συνδικάτο στον ιστότοπό του.

Advertisements