Δήλωση βόμβα από Τρισέ: “Είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου”. Ποιοί είναι οι ιδιώτες αυτοί, που το σχέδιό τους για την “σωτηρία” της Ελλάδας ενέκριναν οι 155 βουλευτές; Γνωρίζουν να μας τους κατονομάσουν ή είναι αόρατοι;

Βόμβα μεγατόνων έκρυβαν οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων είπε πως η ΕΚΤ δεν έχει καμία ανάμειξη στο ελληνικό σχέδιο σταθεροποίησης και ότι αρμοδιότητα για να καθορίσει τις συνθήκες εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου έχει το ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων (rollover)!!!
«Είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το πρωταρχικό για την Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της.
«Το πρόβλημα είναι πώς θα ξανακερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών», τόνισε ο γάλλος ευρωτραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν αν το σχέδιο σταθεροποίησης εφαρμοστεί πειστικά».  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η αύξηση των μισθών σε αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» (…μας εμπαίζει κιόλας…).
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση» (…η εξαθλίωση είναι διόρθωση σύμφωνα με τον Τρισέ…) για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκκλίσεις στο μέλλον (…δεν γνώριζε για το παρελθόν η μωρή παρθένα…), ιδιαίτερα καθιστώντας περισσότερο αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Τρισέ επανέλαβε επίσης την αντίθεση της ΕΚΤ σε όλες τις προτάσεις εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές.

«Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και τόνισε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενεργοποίησης των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας καλός τρόπος ενεργοποίησης ιδιωτικού κεφαλαίου (…να μη μουδιάζει αραγμένο στους φορολογικούς παραδείσους αλλά να ξεμουδιάσει αγοράζοντας τσάμπα…) και είναι κάτι το οποίο έχω ενθαρρύνει (…σε πιστεύουμε μην παίρνεις όρκο…), ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε.

Advertisements