Ο Φινλανδός γιδοβοσκός απάντησε στον ευρωβουλευτή του Σύριζα ως εξής:

Ο ρόλος του «δανειστή» του δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας και να απαιτεί τη πολιτική συναίνεση. Αυτό ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε. Ε. Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν ερωτώμενος γραπτά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ποια είναι εκείνα τα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, που του έδωσαν το δικαίωμα να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδος και να απαιτήσει από τα ελληνικά κόμματα να συναινέσουν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κοινοτικός επίτροπος απάντησε:
«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη»
Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για… το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ΔΝΤ/Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά.

Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της».

Πηγή:  kafeneio-gr.blogspot.com