Ο επίτροπος της ευρωπαϊκής παρωδίας, Χοακίν Αλμούνια, μιλάει για τον απαράδεκτο ρόλο των “οίκων”. Και το δούλεμα συνεχίζεται…

Αλμούνια: Χαμηλή η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης…


Για “απαράδεκτο ρόλο” των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έκανε λόγο ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά.

 

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι η αξιοπιστία των οίκων αυτών ήταν ήδη πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν παρουσίαζαν τις αναλύσεις τους για τους κινδύνους που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και παραμένει (η αξιοπιστία τους) εξαιρετικά χαμηλή και τώρα με τις αξιολογήσεις τους που αφορούν στον δημόσιο τομέα, δηλαδή τις εθνικές οικονομίες“.

 

Κατά την διάρκεια ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπο, η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στην εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ζώνη του ευρώ, καθώς “έχουμε φτάσει να εξαρτόμαστε από την δική τους ετυμηγορία ως προς το τί θα θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα

 

Η αξιοπιστία των οίκων αυτών ήταν ήδη πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσηςόταν παρουσίαζαν τις αναλύσεις τους για…

τους κινδύνους που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και παραμένει εξαιρετικά χαμηλή

 

στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας”. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε επίσης το ερώτημα στον Επίτροπο “κατά πόσο συμφωνεί με την ιδέα της ίδρυσης ενός Δημόσιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, αλλά και με την άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Μπαρνιέ ότι δεν θα πρέπει να υπόκεινται στις αξιολογήσεις των οίκων κράτη μέλη που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

 

Ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι εδώ και καιρό ακούγονται πολλές φωνές για τις συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά των οίκων αξιολόγησης, καθώς ουσιαστικά τρεις είναι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

 

“Από πλευράς μου αντέδρασα άμεσα ζητώντας καθημερινή παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού και της ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης” υπογράμμισε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας – με νόημα – ότι μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει επαρκή στοιχεία επ’ αυτού και επιπλέον ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη προσφυγή που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να κινήσει επίσημες διαδικασίες.

 

Ο Επίτροπος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τους οίκους αυτούς. “Η ΕΕ δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα που αφορούν στην αξιοπιστία τους, θα πρέπει όμως να λάβει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται” σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι “δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τους οίκους αυτούς ώστε να αποποιούμαστε των ευθυνών που μας αναλογούν”.

skai.gr