“Κανονιά” η Applebee’s. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι το παλεύουν…

Από την Κάτια Αντωνιάδη

Η «κανονιά» που έριξε η διαχειρίστρια εταιρεία των Applebee’s στην Ελλάδα ακούστηκε χθες μέχρι την Αμερική. Δεκάδες ιστοσελίδες -όχι μόνο ελληνικές, αλλά επίσημες ειδησεογραφικές των ΗΠΑ- μετέδιδαν το … νέο για το ελληνικό λουκέτο στους «κρίκους» της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων εστίασης.
Η διαχειρίστρια εταιρεία Milomel Hellas, με αποκλειστικά δικαιώματα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, φέρεται διαλυμένη, με τα γραφεία της κλειστά Την περασμένη Παρασκευή, στο διάστημα που μεσολαβεί από το νυχτερινό κλείσιμο του μαγαζιού μέχρι το ξεκίνημα της πρωινής βάρδιας, τα έξι εναπομείναντα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατέβασαν αιφνιδίως ρολά. Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρεία Milomel Hellas, η οποία έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης του σήματος Applebee’s για την Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων, φέρεται να έχει διαλυθεί, με τα κεντρικά γραφεία στο Κολωνάκι να παραμένουν κλειστά.

Στη μέση, βέβαια, βρίσκονται οι 150 εργαζόμενοι στα καταστήματα, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ γι’ αυτή την εξέλιξη και είναι, όπως λένε, απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Η αρχή της κατηφόρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αίτια της κατρακύλας της αλυσίδας-προτύπου πρέπει να αναζητηθούν στη διεθνή οικονομική συγκυρία, αφού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έφτασαν να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε βασικές, καθημερινές υποχρεώσεις, όπως τους προμηθευτές των υλικών τους.

Η αρχή του οικονομικού κατήφορου εντοπίζεται χρονικά στους… πρώτους μήνες του 2009, όταν έκλεισαν τα δύο από τα συνολικά οκτώ καταστήματα της αλυσίδας που λειτουργούσαν έως τότε, εξαιτίας των «κοινωνικών αναταραχών» του Δεκεμβρίου του 2008, όπως ειπώθηκε από την εταιρεία. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, άρχισαν να παρουσιάζονται και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα, που συμπεριλάμβαναν καθυστερήσεις στην καταβολή των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων. Τότε είχαν γίνει και οι πρώτες καταγγελίες για άσκηση έντονων πιέσεων για υπογραφή συμβάσεων μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία.

Από την Παρασκευή, όταν άρχισαν να διαδίδονται τα νέα για το κλείσιμο των Applebee’s στη χώρα μας, υπήρξαν δεκάδες αντιδράσεις – κυρίως μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ. Στο «προφίλ» των Applebee’s στο Facebook -που παραμένει «ανενεργό» από τις αρχές του Μαΐου- έχουν αναρτηθεί ερωτήσεις των χρηστών σχετικά με το αν αληθεύει ή όχι η είδηση για το κλείσιμο, ενώ το «ποστ» των εργαζομένων στα Applebee’s Θεσσαλονίκης αναδημοσιεύεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλά δημοφιλή μπλογκ.

Παράλληλα, ο επίσημος ιστότοπος ενημέρωσης της αλυσίδας (www.apple bees. gr) έχει καιρό να ανανεωθεί, καθυστερεί να «φορτώσει», ενώ εξακολουθεί να εμφανίζει στην αρχική του σελίδα ένα ευχαριστήριο μήνυμα της προέδρου της Milomel Hellas, Μαρία Τζάνες Γκορίτσα, προς τους πελάτες των καταστημάτων που «συνέβαλαν στην ανάδειξη των Applebee’s και στη βράβευσή τους με το Superbrands Award», κάτι που συνέβη το 2008.

Η «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας στο Κολωνάκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η εταιρεία

Η αλυσίδα εστιατορίων Applebee’s είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της (το λεγόμενο «casual dining») και διαθέτει περισσότερα από 1.600 καταστήματα στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα λειτουργούσαν οκτώ καταστήματα μέχρι τα τέλη του 2008.

Το πρώτο ελληνικό κατάστημα της αλυσίδας λειτούργησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο 11ο χλμ. Θεσσαλονίκης – αεροδρομίου. Επειτα από τρία χρόνια άνοιξε και δεύτερο -το πρώτο της Αττικής- στη Γλυφάδα. Το συγκεκριμένο κατάστημα, μάλιστα, βραβεύτηκε το 2005 ως «το πρώτο σε εβδομαδιαίες πωλήσεις» σε μια εσωτερική, διεθνή αξιολόγηση.

enet.gr

ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ανακοίνωσή τους οι απλήρωτοι, εδώ και μήνες, εργαζόμενοι των applebee’s αναφέρουν ότι:

Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας μετά από δύο μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία του εργοδότη σε όποιες κινήσεις ή προτάσεις κάναμε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά μας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

Το μήνα Δεκέμβριο έγινε η πρώτη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, όπως και τον Απρίλιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εισπράξαμε εμπαιγμό, ψέματα και ειρωνεία από τη διοίκηση της εταιρίας. Στη συνέχεια προβήκαμε σε κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα και συμμετείχαμε στις Γενικές Απεργίες στις 15, 28 και 29 Ιούνη. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίστηκαν και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με την γενική διευθύντρια της εταιρίας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μονίμως ανασφαλείς για το μέλλον της επιχείρησης και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας μας (εργαζόμαστε στο κατάστημα στη λεωφόρο Νίκης 15 άτομα και συνολικά στην εταιρία 150).
Στις 15/7 πριν ξεκινήσει η πρωινή βάρδια μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως η εταιρεία έκλεισε!Στην επιθεώρηση η εργοδοσία δήλωσε πως δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κτλ. Δηλαδή μετά από χρόνια ξεζούμισμα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μας πετάνε απλήρωτους στο δρόμο, αφού μάζεψαν από τον ιδρώτα μας αρκετά εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Στο δρόμο των συναδέλφων σε Banquet, Πονηρά Μεζεδάκια, Καφεναί κ.α, και των «αγανακτισμένων» στις πλατείες όλης της χώρας, θα αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας.
Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.

Από Δευτέρα 18/7 σερβίρουμε το πρωί καφέδες-ροφήματα και βράδυ μετά τις 8μμ θα λειτουργεί κουζίνα. Όλα σε οικονομικές τιμές, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθειά μας.
Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα μας. Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Να καταβληθούν οι μισθοί μας άμεσα.
Οι εργαζόμενοι της Εταιρείας«applebees» στη Λ. Νίκης (45)
Την ανακοίνωση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη θα την βρείτε στο διαδίκτυο εδώ:

http://applebeessquat.blogspot.com/2011/07/seeking-our-rights-as-workers-applebbes.html?spref=fb

 

http://www.govastileto.wordpress.com

Advertisements