…Η Nancy Wake, το λευκό ποντίκι, “έφυγε” απ’ τη ζωή…

NANCY WAKE – FRENCH RESISTANCE

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε απ’ τη ζωή η Νάνσι Γουέικ.  Υπήρξε μία απ’ τις γενναιότερες μορφές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και μία απ’ τις διασημότερες καταζητούμενες κατασκόπους στις λίστες της γκεστάπο.  Η κατασκοπευτική της δράση έλαβε χώρα στην κατεχόμενη Γαλλία όπου οι γερμανοί της έδωσαν το παρατσούκλι “λευκό ποντίκι” εξαιτίας της ικανότητάς της να διαφεύγει τον κίνδυνο της σύλληψης.

Η γυναίκα με τα περιποιημένα μαλλιά και το κόκκινο κραγιόν στα χείλη μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρα χτυπήματα στον εχθρό ακόμη και άοπλη.  Aναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής έπνιξε με τα χέρια της τον φύλακα των SS προκειμένου αυτός να μην προλάβει να σημάνει συναγερμό.   Βοήθησε εκατοντάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να δραπετεύσουν.  Στο τέλος του πολέμου έζησε την προσωπική της τραγωδία, καθώς βρήκε τον Γάλλο συζυγό της, Henri Fiocca, δολοφονημένο απ’ την γκεστάπο.  Ο συζυγός της είχε αρνηθεί να την παραδώσει παρόλα τα βασανιστήρια που υπέστη πριν τη δολοφονία του.

Σε δηλωσή της είχε πει: “…Κατά τη γνώμη μου, καλός γερμανός ήταν ο νεκρός γερμανός και όσο πιο νεκρός τόσο πιο καλύτερα.  Σκότωσα πολλούς γερμανούς και μετανιώνω που δεν σκότωσα περισσότερους…”

Advertisements