Οι πλημμύρες βούλιαξαν την αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Αγιουτάγια.

Καλυμμένη από τα νερά των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων δυο μηνών, είναι σήμερα η αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Αγιουτάγια, γεγονός που ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές να εκκενώσουν επειγόντως νοσοκομεία στην πόλη αυτή.

Η UNESCO προσέφερε έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή αυτή που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι ναοί και τα μνημεία έξω από την παλιά πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του ναού Τσαϊουαταναράμ, στην απέναντι όχθη του ποταμού, έχουν πλημμυρίσει εδώ και ημέρες.

Εκατοντάδες θύματα και τεράστιες ζημιές
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post, οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 261 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 633 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 200 εργοστάσια.

Οι αρχές έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν περίπου 600 ασθενείς από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, 90 χλμ βορείως της Μπανγκόκ, καθώς τα νερά από την υπερχείλιση του ποταμού Τσάο Πράγια πλημμύρισαν την κάποτε βασιλική πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης (1350-1767).

“Παραδέχομαι ότι κάναμε λανθασμένες προβλέψεις ότι η Αγιουτάγια δε θα πλημμυρίσει. Διατάξαμε την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο της Αγιουτάγια και τη μεταφορά τους στο δημαρχείο, ενώ όσοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση θα μεταφερθούν με ελικόπτερα στη Μπανγκόκ”, δήλωσε ο … υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Πλοντπραζόπ Σουρασαουάντι.

Στην Αγιουτάγια βρίσκονται επίσης ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα εργοστάσια.

Οι ασυνήθιστα καταρρακτώδεις βροχές αυτήν την εποχή στην Ταϊλάνδη έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις σε 30 από τις 77 επαρχίες κυρίως στη βόρεια και κεντρική χώρα.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες, τη βιομηχανία καθώς επίσης στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπολογίζονται σε 3,5 δισ. δολάρια.

Οι πλημμύρες, οι χειρότερες από το 1995 πλήττουν περίπου 784.000 οικογένειες, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.