Τώρα, το παίζουν καθηγητές.

Οι αυλικοί του Καραμανλή φόρεσαν… τήβεννο

Αφού συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας, οι διάττοντες αστέρες της αυλής του πρώην πρωθυπουργού επέλεξαν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα

Ο Γιώργος Βουλγαράκης επί το έργον, όπως τον απαθανάτισε φοιτητής του μεταπτυχιακού τμήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κυπρου, στο οποίο διδάσκει ο πρώην υπουργός

Ο Γιώργος Βουλγαράκης επί το έργον, όπως τον απαθανάτισε φοιτητής του μεταπτυχιακού τμήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου, στο οποίο διδάσκει ο πρώην υπουργός.

Είναι οι σύγχρονοι μαθητευόμενοι μάγοι. Κράτησαν την τύχη του τόπου στα χέρια τους σε μια κρίσιμη καμπή. Σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής και μακριά από την πολιτική σκηνή.

Oμως δείχνουν να μην … αισθάνονται τις ευθύνες τους για την τροπή που πήρε η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επί των ημερών τους. Επιμένουν αυτάρεσκα να ακολουθήσουν την πανεπιστημιακή καριέρα.

Διεκδικούν ρόλους
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη συντριπτική εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου 2009. Αλλοι στη θέση τους θα επέλεγαν να μείνουν στην αφάνεια. Αυτοί επιμένουν να διεκδικούν διδασκαλικό ρόλο στην κοινωνία, που κλυδωνίζεται και με δική τους (όχι μικρή) ευθύνη.

  • Ο Γιώργος Βουλγαράκης είναι θεμελιωτής της θεωρίας “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”. Διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
  • Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θέλησε να κατακτήσει το πολιτικό στερέωμα με εφόδιο το απολυτήριο Λυκείου. Ετοιμάζει τώρα το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
  • Ο Γιώργος Αλογοσκούφης επέτρεψε να κουκουλωθεί το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Τώρα επιμένει να διδάσκει στην πρώην ΑΣΟΕΕ θέματα Δυναμικής Οικονομικής και Μακροοικονομικής Θεωρίας.
  • Εκείνος που απέχει είναι ο Γιώργος Σουφλιάς. Ας είναι πολλοί οι φίλοι του που επιμένουν πως η πολιτική μοιάζει με αρρώστια ανίατη. Το μικρόβιο μπορεί φαινομενικά να υποχωρεί, όμως συνεχίζει να υποβόσκει στον οργανισμό.

Γιώργος Σουφλιάς
Γεωργός στη Λάρισα

Ο Γιώργος Σουφλιάς επιμένει να λέει πως ιδιωτεύει. Η αλήθεια είναι ότι από το μυαλό του ευσταλούς Σαρακατσάνου δεν βγαίνει η πολιτική.

Είναι ο άνθρωπος που στο κρίσιμο δίλημμα του 2009 τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα την επομένη της βαριάς ήττας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ από το 1990. Οι γνώσεις του όμως κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ από το 1990. Οι γνώσεις του όμως κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια κινείται μεταξύ Αθήνας και Λάρισας. Δηλώνει μόνιμος κάτοικος Αθηνών, αλλά ο Θεσσαλικός Κάμπος “τον τραβάει από το μανίκι”.

Στα χωράφια
Ο 70χρονος μηχανικός, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974, τελευταία έχει αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή του. Πέρυσι το καλοκαίρι έχασε τον αδελφό του, που ήταν αγρότης και καλλιεργούσε τα κοινά τους κτήματα στη Λάρισα. Τώρα έχει αναλάβει ο ίδιος τη φροντίδα στα χωράφια.

Σε άλλα... χωράφια κινείται αυτή την περίοδο ο Γιώργος Σουφλιάς, όμως φροντίζει να κρατάει ζεστή την επαφή του με την πολιτική

Σε άλλα… χωράφια κινείται αυτή την περίοδο ο Γιώργος Σουφλιάς, όμως φροντίζει να κρατάει ζεστή την επαφή του με την πολιτική.

Ξαφνιάστηκαν οι γεωργοί όταν τον είδαν να περπατά την οργωμένη γη φορώντας τραγιάσκα και κρατώντας μπαστούνι. Τώρα πια έχουν συνηθίσει.

Διατηρεί το πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα. Συνεχίζει να δέχεται τον κόσμο και να προωθεί για λύση τα προβλήματά του.

Γιώργος Αλογοσκούφης
Ενας “τσάρος” στην ΑΣΟΕΕ

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που επιστρατεύτηκε στο επιτελείο Καραμανλή ως ιδιοφυής οικονομολόγος, γίνεται 56 ετών στις 17 Οκτωβρίου. Πικρή η εμπειρία του, αλλά επιμένει. Μπορεί από το 1990 να έχει ανακηρυχθεί καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά τις ιδέες του κλήθηκε να υλοποιήσει το 2004, όταν ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Οι αυλικοί του Καραμανλή φόρεσαν... τήβεννο

Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009, όταν η κρίση υπέβοσκε. Το ιερατείο της Ρηγίλλης φόρτωσε στις πλάτες του όλα τα δεινά της νέας διακυβέρνησης. Ο κύκλος της πολιτικής του καριέρας φαίνεται να έχει κλείσει. Συνεχίζει ακάθεκτος την ακαδημαϊκή του πορεία, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε αρχικά από φοιτητές, που δεν θέλουν πολύ για να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Και μέσω Ιντερνετ
Επικοινωνεί με τους φοιτητές του και μέσω Διαδικτύου. “Καλώς ήλθατε στον ακαδημαϊκό μου ιστότοπο. Σε αυτόν περιέχονται πληροφορίες για το προπτυχιακό μάθημα Θέματα Δυναμικής Οικονομικής και τα μεταπτυχιακά μαθήματα Μακροοικονομικής Θεωρίας”.

Οι αντιδράσεις έχουν καμφθεί πια. Ηταν ρίσκο τότε για τον άλλοτε τσάρο μιας δοκιμαζόμενης οικονομίας να κοιτάξει στα μάτια τους φοιτητές του. Τον κατηγορούσαν ανοιχτά ότι απέτυχε και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να είναι πειστικός στη διδασκαλία του. Ενδεχομένως να έχουν επιδεινωθεί από τότε τα μεγέθη της οικονομίας. Ομως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τα πράγματα δείχνουν περισσότερο ήρεμα.

Γιώργος Βουλγαράκης
Καθηγητής στην Κύπρο

Ο Γιώργος Βουλγαράκης ξεκίνησε την καριέρα του ως αφισοκολλητής της ΔΑΠ στη Βιομηχανική Πειραιώς. Εγινε κυρίαρχος στην ΟΝΝΕΔ την εποχή Μητσοτάκη. Εξελίχθηκε σε υπουργό επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Θέλησε βιαστικά να πλασαριστεί στη θέση του δελφίνου. Δεν μπόρεσε να επιπλεύσει.

Σήμερα διδάσκει Χρηματοοικονομική Λογιστική στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Η υποδοχή
Οταν για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με τους φοιτητές του, ένιωσε το ελαφρύ βουητό που συνόδευσε την είσοδό του στο αμφιθέατρο και την άνοδό του στην καθηγητική έδρα. Συνειρμούς δημιουργούσε η οικονομική κρίση, που έχει αναστατώσει την Ελλάδα. Το ξεπέρασε γρήγορα, όπως συνηθίζει. Μπήκε αμέσως στο αντικείμενο της διδασκαλίας.

Θέλει να δείχνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη της καριέρας του. Οι φίλοι του διαβεβαιώνουν ότι πάντα τον ενδιέφερε το πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα μπορούσε να ασχοληθεί νωρίτερα με τα ακαδημαϊκά, αλλά στάθηκε εμπόδιο το συνταγματικό ασυμβίβαστο. Αρχικά, επιδίωξε χωρίς επιτυχία να ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό ελληνικού πανεπιστημίου. Τελικά, βρήκε τη λύση στην Κύπρο. Υπέβαλε υποψηφιότητα, κρίθηκε από επιτροπή αξιολόγησης και κέρδισε την πολυπόθητη θέση.

Στην Κύπρο ταξιδεύει κάθε 15 ημέρες. Με αυτή την έννοια, κατά την πανεπιστημιακή αργκό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ιπτάμενος καθηγητής”. Ομως στο διάστημα της απουσίας του φροντίζει να έχει επαφή με τους φοιτητές του μέσω Ιντερνετ και Facebook.

Εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Αξιολογεί κινδύνους και καταστρώνει μπίζνες πλαν.

Θόδωρος Ρουσόπουλος
Φιλοδοξεί να γίνει διδάκτωρ στο Εδιμβούργο

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, με απολυτήριο Λυκείου και δίπλωμα από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας, κατάφερε να είναι το δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή. Ως πτυχιούχος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Πάτρας, συνεχίζει τις σπουδές του. Εδώ και τρία χρόνια ετοιμάζει το διδακτορικό του στο Εδιμβούργο. Το 2000, σε ηλικία 37 ετών, ο αριστερίζων δημοσιογράφος έγινε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2004 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον τοποθέτησε υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Θέλησε να πάρει τα ηνία της εξουσίας στα χέρια του. Τα πράγματα ήρθαν όπως δεν τα περίμενε. Σημείο καμπής για την πολιτική του καριέρα αποτέλεσε η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η Βουλή ψήφισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο ίδιος βρισκόταν μεταξύ των εγκαλουμένων. Δεν θέλησε να κατέβει από τον ουρανό ούτε εκείνη την ώρα. Από το βήμα της Βουλής απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου (που βεβαίως είχε βγει από την αίθουσα) για να πει αλαζονικά: “Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους χώρους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας ήταν διαφορετικοί”. Μοναδική σκέψη του σήμερα είναι το διδακτορικό. Θέμα της διατριβής του αποτελεί “Η Φλαγγίνειος Σχολή της Βενετίας”. Πρόκειται για το ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που η λειτουργία του εγκαινιάστηκε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία το 1662. Ηταν μια ιδέα που γεννήθηκε τυχαία, όπως συμβαίνει συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

 

Πηγή:  ethnos.gr

Advertisements