Στα παλιά της τα παπούτσια γράφει τους εταίρους της ευρωζώνης η Γερμανία.

ΚΑΠΕΛΩΜΑ

Ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ τόνισε ότι η λύση για την κρίση χρέους θα προέλθει από τη Γερμανία και τη Γαλλία, σε συμφωνία, αλλά χωρίς διαβούλευση με τους εταίρους. Πρώτες αντιδράσεις από Ιταλία. Διαφωνία κορυφής για το κούρεμα του χρέους.

Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στην προσπάθεια εξεύρεσης αξιόπιστης ευρωπαϊκής λύσης διαρκείας για το ελληνικό χρέος ήταν ο βασικός λόγος της αναβολής των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι οποίες μετατίθενται για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, αντί για τις 17-18 Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά στα κοινοτικά χρονικά που προγραμματισμένες Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης αναβάλλονται έστω και για λίγες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, “φωτιά” στις προσπάθειες ενιαίας απάντησης της Ευρώπης με την επιβολή γερμανογαλλικού διευθυντηρίου έβαλε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η λύση θα καθοδηγηθεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία, σε συμφωνία -αλλά όχι έπειτα από διαβούλευση- με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Η πρωτοφανής αυτή δήλωση του κ. Ζάιμπερτ, βάσει της οποίας το Βερολίνο “καπελώνει” τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι να δηλώνει πως … “η παγκόσμια κρίση δεν επιλύεται με διμερείς άξονες”.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ, Παρίσι και Βερολίνο έθεσαν το πλαίσιο και τους χρονικούς στόχους του σχεδίου για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένει να καθοριστούν.

Σε ερώτηση μάλιστα αν οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις άλλα κράτη-μέλη και την Ελλάδα, απάντησε ότι “το γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης και του ευρώ θα αφορά το ενιαίο νόμισμα και το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όχι μία συγκεκριμένη χώρα”.

Πριν από την καθοριστική Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου θα προηγηθούν έκτακτες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Εcofin σε υπουργικό επίπεδο, οι οποίες θα αξιολογήσουν την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι το πώς και το πότε θα υλοποιηθεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι τα βασικά ζητούμενα στις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν το επόμενο δεκαήμερο. Βασικό “αγκάθι” παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Βερολίνο επιμένει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητούν πρωτίστως πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, και μόνον ως έσχατη λύση μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντίθετα, το Παρίσι επιδιώκει την άντληση πόρων κυρίως μέσα από ευρωπαϊκές πηγές.

Χ. Β. ΡΟΜΠΑΪ
Πρόσθετος χρόνος

Με τη στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δίδεται πρόσθετος χρόνος στις πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου “να οριστικοποιηθεί η συνολική στρατηγική σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη”, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επεσήμανε ότι “χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να εξετασθούν θέματα όπως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποτελεσματικότητα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το EFSF”. Τα στοιχεία αυτά αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί από την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βαγγέλης Δεμίρης

Πηγή:  ethnos.gr

Advertisements